Showing posts with label vacation. Show all posts
Showing posts with label vacation. Show all posts

Saturday, April 27, 2013

Jalan2 Pantai Timur - Part 1

kembali bersua di blog suam2 ni...

Mmg dh malas tul nk sign in dlm rmh ni :)
mood skg ini bknlah rajin sgt, tapi sbb gmbr kat kamera dh bnyk sgt, transfer gmbr terus updated blog ni ;P

Masa cuti sekolah bln Mac lepas, kami sekeluarga membawa "ahli keluarga baru" p jalan2. plan p Terengganu.

Rabu - 27/03/2013

Seawal jam 6.30 pg selepas subuh kami bertolak dari rumah.Anak2 mmg tak mandi dr rmh, dlm jam 8.30 pg kami singgah di mesjid Tenglu-Mersing, anak2 bersihkan diri dan kami sarapan dengan bekal yg di bawa dr rumah...A masak tauu NASI LEMAK PANDAN :)


Bila dah bersih, dh kenyang, kami teruskan perjalanan menuju ke pantai timur, sepanjang perjalanan mmg A dh terlelap beberapa kali, anak2 plak bila dh jauh sgt tu asik tnya lamaaa lagi ke, bila nk smpai ni, mcm2 ditnya dek kebuhsanan dok dendiam2 dlm keter heheheheh, beberapa dvd dh bnyk kali khatam tp destinasi yg dituju tak sampai2 lagi hehehhehe dan beberapa kali juga mereka tidur hahahahaha, ada yg tdo duduk, ada yg dpt tdo baring selesa, ada yg tido merengkuk hihihihi. sbb kami melalui jalan pantai maka tidaklh terlalu bosan.

Masuk Terengganu, kami singgah ke kedai keropok lekor kelulut 008, masa p ni tak ramai org, Q pn tak smpai 2 min...ohhhhhhh inilh kedai yg femes tu...series mmg terbaik kopok lekor dia ni baik yang goreng @ rebus mmg sedap lah, sgt sedap terasa sgt ikannya


 keropok lekor yg terbaik sepanjang berada di Terengganu

Dlm jam 4 ptg tiba sepenuhnya di bandar Terengganu, kami menginap di Anjung Pantai Resort , sbb niat utama ke terengganu adalah untuk explore negeri ini, shopping, mkn2, jln2 maka tak perlulah nk duduk hotel yg mewah2 cukup utk kami solat, mandi, tidur sbb mmg dh sah2 kami bukan dok dendiam dlm hotel, kali ni kami stay di Seberang Takir...bilik ok, cuma line wifi ada kat luar bilik ja :P...view resort ni pn ok sgt2..sapa rasa nk try stay sinun boleh klik kat link atas tu ya...resort ni xde sediakan breakfast, lunch mahupun dinner pndai2 ler carik, tp jgn risau sbb kat area sini mmg bnyk sgt kedai mkn yg harga sgt berpatutan...bila dh ke pantai timur ni try lh cari makanan sana..mmg tak nyesal :)

Lepas solat asar, kami p pantai yg betul2 belakang resort, jalan dlm 5 min ja..emmm tak sampai pn...anak2 sgt teruja main air, ibu ayah tgk ja, ayah kena jaga Iman yg sgt tidak takut dgn ombak, berani tol budak nih...ombak kuat< Iman terikut ombak, MD tukang tarik Iman hehehehehhe
best tol dok sini, bilik ok, belakang resort ada pntai hemmmmm syok tol kalau dpt duduk sini...

bila malam, kami p kua cari mkn, kebetulan sebelah resort ni ada pasar malam...wahhhh bestnya, pe lagi kami pn cari ler makanan kat sini...emmm ada air yg A tertarik nk snap
kalau kat Johor, untuk setakat ini A tak jumpa lgi air2 ni dia jual kat pasar mlm, Teh Peng tu selalu ada kat kedai2 makan ja kat pasar mlm x jumpa lg ( atau A je yg tak perasan ) cuma CoConut ShaKe ada jugak tp hage kat Johor agak mhl sket dlm rm1.50 - 2.50, kat sini sume singget, sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaap, adehhhhhh jakun sungguh ler...
lps mkn2 kat bilik, kami lepak2 kat pantai sat mlm2 tuu.....pas tu tdo sbb esok plan sgt padat..

To Be Continued.......

Wednesday, June 10, 2009

Trip - Terengganu

Sambungan...

Lepas gebang2 kat Kelantan, turun balik nuju Terengganu..budak2 naik keta terus tdo..ntah apa yg dpenatkan pon tak tau..
Sampai Kuala Terengganu jam 7.30pm, pas cek in hotel..rehat2 jap..budak2 ni siap main perang2 tembak2 dlm bilik yg comell itu heheheheh...
Kul 8.30 pm kua bilik..mlm ni plan nk dating ngan Kakak kesayangan ramai neh heheeheheh
setelah menanti baru orang yg dnanti tiba..
Kali ni kakak belanja makan luar kekekekke...oder pizza..sdapp tauu pizza tuuu pas tu sbb kita ni speses tekak besoo kita ngan tak malu oder ciken chop hehehheh budak2 mana kisah nk mkn2 depa dok kalut main sesama jer hihihihi
Hisssshhh mcm tak cukup masa nk borak ngan kak Nor ni..hihhihihi thn dpn kita jumpee lagi yek kekekekkee, lg pn tak leh lelama sbb Kak Nor nk p kl esok pepagi cian dia..thanks ya kak Nor atas layanan..kitaaa suker..suker..suker..hihihii

gmbo ni sumeee rembat dr rumah kakak tu ler hihihihihih....TQ ya cik Nor..muah..muah..muah tp tgk mukee Amin tu musykil sggh ler...nmpk dh mukee square dia hihihihi sure ikut muka ayah dia nih :)

Ni adiah dr Kak Nor..dia kata epi besday so tak bukak ler lagi sbb A ni kan penyabooo orgnya, bukak adiah hr jumaat ni eheheheh tggu besday jugak..nak tau apa isi dlm tunggu hari jumaat ni ya :D

Esoknya (5hb) pg ajak budak2 mandi pool. Niat asal A nk join jugak tp takut sgt2 nk jejak tangga pool pon gelabah mcm apa jer, last2 tukang amek gmbo yg ntah pe2 jer..masalah org lahir tahun KAMBING ni..takut air kakakakakakka

Ni gmbo Amin yg tetiba jd penakut, napa ntah..puas ayah dia aja berenang dia pakat nangis2 plak adehhhh

Ni plak Aniess yg over xcited nk berenang..terlalu berani ngalahkan abg dia smpai terjunam masuk pool sabooo jer ngan Aniess nih

Dh puas mandi manda..time to cek out
korang perasan tak mukaaa kita leh berubah2 kakakakakakaka..bila tgk gmbo spjg2 cuti ni muka berubah2 tp nk mcmana muka tak cantik cuma fotogenik je kakakakakakaka..ada yg meluat plak karang hihihihihi

Lps check out merempit ke Pasar Payang :
sempat snap gmbo bhgn pakaian jer..yg tempat brg tembaga tu tak snap pon hihihii kalut dok milih2 brg..bnyk gak ler memborong tuk bg kat family & kawan2 :)

Ni plak aksi kanak2 yg sibuk2 juga nk sopping bagai...Amin dia dh pandai pilih baju tuk dia sndri, Syiera tak reti lg dia sibuks carikan baju tuk ayah dia :)

Puas sopping...masa nk balik plak, cdg nak singgah Kuantan...jalan punya jalan..jalan..jalan..ikut hgway LPT kan..tup2 nmpk sign board simpang ke Segamat...waaaa terkejut kitaorg..sbb plan blk tu akan melalui Kuantan - Mersing semua...waaaa dh salah jalan patut ler rasa kejap nooo dh smpai sempadan Johor..ooo tak leh jadik nih kena carik jalan yg menghala Mersing, sbb kalu ikut segamat perjalanan kami lg lama..kami kena naik atas utk ke Pasir Gudang, jalan lagi jumpa simpang ke Pekan - Pahang terus kami masuk, masa tu hujan selebat2nya..alhamdulilah bila smpai Pekan kami nmpk sign board ke Rompin..syukur akhirnya kami berjaya cari jalan ke Mersing, tp sayang tak dpt nk singgah Pahang...next time ler..:(

Alhamdulilah kami selamat tiba dirumah di Pasir Gudang jam 9.00 pm tu pon setelah merayap2 makan2 di Tesco hehehehehe...tak puas2 soping eek..Syukur perjalanan kami di permudahkan Nya...

balik rumah sbb antoo baju koto sebeg tak basuh..basuh baju pas tu balik kg plak..ada gader2 lagi...tungguuuuuuuuuuuuu ;)

To be continued

Tuesday, June 9, 2009

Trip - Kelantan

Salam...bersua kita kembali yey yey yey yey yey

k..walau dh basi tp nk citer gaks...ni citer panjang leboo ok..:)

Kami P ronda2 pantai timur..Lps subuh hari Selasa 2hb kami p naik terus ke Kelantan..smpai dh kul 7 pm lebih kurang..perghhh mmg 12 jam perjalanan kami..ponat sggh walau yg drive MD sorang..benti 2 x jer..kat Mersing..mandikan budak2 nih..pas tu kat Tganu solat jamak zuhur & asar..sambung terus p kelantan..

Terima kasih pd cik..apa menda ni..????ntah pe benda ntah..dia ler yg bnyk menolong kami..pandu arah jalan nuju ke tempat yg kami nk p ;)..tanpa menda ni kami mgkin sesat2 walau pon ada papan tanda..smpai lorong sekecil2 mana ntah kami lalu hehehehe...

Napa kami p Pantai timur ???? asalnya plan MD nk p belah utara plak..tp hotel sumee full nk p sesaja gamble gitu tak berani plak..sbb tau cuti sekolah rmai yg p bercoti..hotel penuh ler..so MD terus tukar plan p pantai timur..tu pon hotel yg kami dpt seadanya saja..cukuplah sekadar nk tdo..rehat..solat & mandi..tp MD ada agenda tau nape dia nk p Kelantan ni..sbb utama ialah :
Bukan pasar Siti Khadijah yg jd agendanya tp tang TANGGAnya...kenapa ????? biarlah rahsiacukuplah A & MD jer tau keistimewaan tangga tersebut :)..bila dpt snap gmbo tangga ni mmg puas ati lah..kenangan sepanjang hayat heheheheh

Esoknya (3hb) kami p dating ngan Kak Hunny...walau tak pnh berjumpa ngan Kak Hunny nih..tp sbb mcm dh kenal kan..bila nmpk mcm muka dia ngan tak malunya A lambai2 sengeh2 kat dia..dia bls lambaian tu sah kompem tu lah kak Hunny yg cun ituuu...memborong kat Pasar Khadijah itu..pas tu anto kak hunny balik ke Pengkalan Chepa..rmh mak dia..mak ehh kak Hunny lawoo rmh mak akak..rmh akak lagi ler kan ;)

Aniess plak mmg mukee tak malu dia wat rmh mak kak Hunny mcm rmh nenek dia kekekeke..blm pe2 dh nguko luas rumah adoiii laaa...pas tu sbb terlalu friendly dia sudah main sama itu anak2 kak Hunny..Amin jer ngengada sket..majuk2s plak :)

Balik dr rumah kak Hunny...kami merempit plak p PCB..nk tgk org buat batik..puas ati loo dpt tgk sendri org design2 batik ni..tp gmbo bnyk tak amek..A bnyk amek video mls lak nk upload video yg terhegeh2 nih..tp mmg nice ler..yg peliksnya A ingt nk li ler kain sutera batik lukih tangan ni..tp bnyk tmpt yg A p sume tak siap lg, depa xde stok..ada stok tp tak bnyk pas tu mata plak tak bkenan..alahai..melepas, tp puas ati dpt tgk...baru tau gini ropanya prosesnya..A p tgk org wat kain kaftan baju tdo..& sutera kain pasang

Pas puas tgk batik...solat jap..pas tu rempit plak ke Pengkalan Kubur..pe lagi shopping time ler, kali ni tak shopping giler2 loo sbb p ngan keta kecik..sendat nnt..
murah2 ler brg2nya...kalu ikut ati nk jer rembat pinggan mangkuk bebanyak tu hehehehe tp MD asik perli jer kata ' kalu pakai pinggan mcm tu org yg sakit leh sihat ker? ' 'pinggan mcm tu mknan x sedap jd sedap ker? ' adehhh suami ku ituuuuu...nk bergaya pon tak leh..hemm kesimpulannya suami ku mmg sempoi org nya, sukeee yg simple2 jer..plain..putih..bersih..suci hihihihihi, kat rumah kalu penuh ngan munge2 nyemak kata dia..sanggup dia buang huhuhuhu...so bila dh hb gitu..wife dia mls ler nk berkemas rumah bagai...( ayat org pemalas )
balik dr pengkalan kubo tu hujan selebat2nya turun..melepaklah kami dlm hotel..tdo..zzzzzzzz

Esoknya (4hb) check out hotel..kami sekali lg p Pasar Ct Khadijah memborong apa2 yg patut & tak patut :)...Pas tu MD plan nk p Rantau Panjang plak..kita ikut jer...uiiikkss ramai sggh manusia nih, nk carik parking payahnya..kat sini tak dan nk bergambar bagai sbb yg turun A jer..MD jaga anak2 yg tdo dlm keta...kesimpulan yg A dpt buat ant Rantau Panjang & Pengkalan Kubor ialah Rantau Panjang lagiiiii bnyk pilihan, lagiiiii murah, tp tempat agak sempit...kalu nk selesa shopping p lah pengkalan kubo yaaa...patut ler ramai org p Rantau Panjang sbb bnyk pilihan lg murah..murah..so pilihan ditangan anda ;)

Balik dr Rantau panjang melalui Pasir Mas..cdg jumpa kak yani..berpusing2 ler carik rumah pengantin nih..adehh ada ler 4-5 kali pusing taman tu..bnyk tragedi tauu nk jumpa kak yani ni..Md kata last carik kalu x jumpa mmg xde rejeki nk jumpa dia ;0...pas tu call kak yani..dia bg tunjuk arah jalan pon kami salah masuk kakakakakaka ntah lorong mana ntah kami terjah kakakakakka..last2 SIL kak Yani dtg jemput kami so kami follow dia lah hihihihi...akhirnya dpt gak jumpeee sifu aka tokei myr nih :)
Kenapa nk jumpeee??? sbb kak Yani ampoon yaaa kita story sket, yg xcited nk jumpa tentulah me & my hubby ( MD ) nape plak MD sibuks nk jumpe kak yani???? muahahahahaha ada..ada kaitan..sbb hb kak Yani kwn MD masa kat mana eekk...kat Mara kot..pas tu sama flight p Jepon dolu2...lps 10 thn tak jumpa br la ni depa jumpa balik...TQ kak Yani & family kerana sudi jemput kami..dan yg beshnyer kami tanpa malu kekkekeke dtg hahahhaha
( Gmbo amek dr blog kak Yani ) sorri loorr Aniess sedikit cekciii...ibu dia pon serabai jer hihihihi,

Korang tgk bb Aliff ni..gebuss tak..eeeeee nk gigit2 jer dia tawwwww...bdn dia berketak2 lagi2 tang peha...mcm KFC, sedapppp tul kalu dpt gigit2 dia tauuu...grrrr muahahahahaha

abis bergebang2 ngan kak yani & family..kami balik terus ke Kuala Terengganu...

to be continued....

Sorri loo br blk mlm td, nk basuh2 baju dulu..kemas2 rumah dulu..masak2 dulu..rinduu my dapoo..dh settle br rempits balik yaaaa...tgguuuuu episode d tganu plak hihihihihih

Tuesday, June 2, 2009

Bye..bye

C u next time........cau.....yey yey yey yey yey yey

MD bgtau ni percutian merangkap adiah besday & enibeseri...ngelat dia ehh..tak palah janji dpt bersama family tersyayang ni kan pon alhamdulilah....
Kali ni tak kira..nak main air jugak..nk main air jugak..

ok c yaaaaaaaaaaaaaa..lama ni cuti..yi haaaa tak yah masak :)

Sunday, July 13, 2008

Ini kisahnya..........

Baru balik bercuti...saja cuti2..rehatkn minda smbil menipiskn poket heheheheh

Dr Johor kami direct p Terengganu.. (9/7/08)
Stay 1 mlm kt Batu Buruk Beach Resort (BBBR)..p rmh kwn cyber..biasalah ada acara makan2 heheheeh TQ kak Nor..
Lps balik dr rmh kak Nor sempat lg MD bawa Amin p mandi2 laut..Aniess ropanya takut ngan laut..dia nangis jer hahahahha takut sgt ombak kena kaki dia..jerit2 nangis, abis mandi laut p mandi kt pool resort lak..MD mandi kt tmpt org dewasa..Amin mandi kt tmpt kanak2..air paras pinggang amin je tp ntah mcmana Amin leh tenggelam..tercungap2 dia hahhahahaah nk tergelak ada..kesian pon ada..lps dia tenggelam tu dia serik nak mandi lagi kt pool tu hheheheeh..mlm tu kami p tgk festival kt BBBR..seronok gak





Kelantan (8/9/08)
Esoknya lps BF kami bertolak ke Kelantan..sblm tu smpt jumpa kakzie kt rmh MIL dia, tiba kat pasir putih A jumpa lg teman cyber..Dila..jumpa sat je, sbb Dila kata Kelantan bnyk kedai ttp awal..lps asar bnyk dh tutup..so kena awal ler kami gerak..kami terus p Pengkalan Kubur..seronoknyer jln2 kt KB..sapa kata Kelantan ni tak maju..ok per..pas tu bnyk pintu gerbang..anak2 sukeee sgt..yelah kreatif kan..dulu p Kelantan masa kecik2 tak tau shopping lagi haa ni dtg lagi bnyk dh berubah..sukee dtg sini taww...pas tu kami pon shopping ler kt situ..bnyk li pakaian tuk anak2 je..bab pinggan mangkuk, periuk belanga mmg bnyk & murah2..sama je mcm kt langkawi..


p/s nenas tu sgh menawn kalbuku sbb beso sgt..tu yg beli..mcm xda nenas erk kt Johor heheheheheh

esoknya (10/7/08) lps BF kt hotel..(kami stay kt Crystal Lodge)..kami p Pasar Siti Khadijah..mls nk round sume kami p tingkat yg jual kain2 baju nih..laaa bnyk kedai tutup - tak bukak terus @ tak bukak lagi???? sbb hari tu hari JUMAAT so kami tak p bnyk kedai ler..cari & tawar2 pe2 yg patut..lama gak biasalah kalu kita nk mbeli ni kena tgk2 dulu..bila MD dh jeling2 tu haaa cpt2 ler cari..tp mmg tak puas ler shopping kekekekekeke...smpai A lupa brg2 nk bg org hahahahaha







Lps puas shopping ( walau x puas sebenonyer) kami balik menuju ke Pahang lak...OTW balik tu MD sempat solat Jumaat kt mana yek..tak hingat lak nama tmpt tu..tp sempadan ant Kelantan & Tganu...kali ni kami nk ke Pahang kami lalu kebun2 kelapa sawit pelik gak ler jln nyer..mmg tak tempoh bandar langsung...ni kes MD bawa Navigator tunjuk jln tu ler..cari jln pintas p Pahang...kul 6> kami dh smpai Kt Duta Sand Resort..Pahang
Mcm biasa MD akan ajak anak2 dia main2 beach then mandi pool..so layannn jer
Sebelum balik sempat lg Kakcik (member cyber) dtg jmpa kami kt DSR ni




Mlm mkn2 kt Beserah..menu biasa je kami mkn



Esoknya ( 12/7/08 ) balik Johor kami singgah kt Air Papan - Mersing saje jer...



Huuuuhhh bnyk tul gmbo d post hehehehe..saja nk share kn, tp sayang ler gmbo tak secantik mana...kdg2 bila dh shopping2 ni lupa lak kamera ni dok usung ke hulu hilir..MD ni tak kisah nk p mana2..tapi bab gmbo2 ni huhhhh boring jer dia kekekeke..gmbo kat air papan lg best amin tukang amek gmbo hahhahaah pndai lak anak ibu ni snap..walau bnyk nmpk mulut je..kepala tarak hahhaahahah yg btl2 jd tulah 2 keping hahahhaahah

Kalu ikut hati mmg tak puas ronda2 pantai timur..patutnya kena p bnyk hari tp len kalilah...Insyaallah pjg umo nk p lagi..mmg seronok..ngan pantai yg nyaman jer..org yg peramah..tmpt shopping yg murah..beshh tak terkata...

cuma 1 je...bila dh ada dlm M'sia..tak kira negeri mana pon..A mmg TAK SELESA ngan sikap rakyat M'sia bila berada d jlnraya...adoi..agknya rakyat Msia ni tak sayang nyawa agknya..kalu tak nyusahkn org tak pe gak..A kalu MD drive agk laju..mulut A bising..kita ngerilah..tp spjg pjlnan balik dr johor - kelantan, kelantan - johor..tak kira kt mana..bila dh kt jlnraya tu adoiiii mcm tak sayang nyawa sungguh...