Thursday, May 8, 2008

Emmm......

Ptg td wat Puding Tauhu..tq kak nor atas resepi yg sedap ni....nama je tauhu tp tak de letak tauhu pon..MD sndri ingat A bg tau fu fah pd dia...bila dia mkn heheheheh tertipu..sedap tau..mkn masa cuaca panas2 huhhhhh....



Pg td lak buat roti arab...mmg beshhh sbb sume jadi, kembung je masa goreng...makan cicah ngan kari daging ( belen smlm ) sedapnyer.....



Sumber : Sofinar dr Myresipi

ROTI ARAB

Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum


Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

2 comments:

shopforshoppers said...

Hi Azie...

Hurmm nampak sedap puding tahu tu, tapi akak lebih terpikat pada Roti Arab tu (naklah resepi dia boleh ke?)

Selamat berhujung minggu, semuga happy2 bersama suami & anak2..

Kakak

Azie said...

ok kak..kita dh post resepi roti arab tu mmg senang sgt nk buat...heheheheh try mesti jadik