
Pg td lak buat roti arab...mmg beshhh sbb sume jadi, kembung je masa goreng...makan cicah ngan kari daging ( belen smlm ) sedapnyer.....

Sumber : Sofinar dr Myresipi
ROTI ARAB
Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
2 comments:
Hi Azie...
Hurmm nampak sedap puding tahu tu, tapi akak lebih terpikat pada Roti Arab tu (naklah resepi dia boleh ke?)
Selamat berhujung minggu, semuga happy2 bersama suami & anak2..
Kakak
ok kak..kita dh post resepi roti arab tu mmg senang sgt nk buat...heheheheh try mesti jadik
Post a Comment