Thursday, December 18, 2008

Tertipu @ ?????


Last week kitorg blk kg..bila dh blk kg tu saje jelah jalan2 p bndr PONTIAN...pas tu plak ati tergerak nk li baju aniess ala..wat basahan jer sbb Aniess bnyk pakai baju abg dia hehheh ( tak yah mbazir) skg Aniess dh tak mo pakai baju abg dia yg ada kolar hahhaah so li kan ler baju ala2 girl tuk wat pakaian harian..
masa A belek2 rega pakaian tu A tgk hage dlm RM16..ok ler kan..takat tuk pakai hari2 tag dia pon tulis RM16..so habis pilih baju A pn p kaunter pembayaran..
A tak perasan lagi sbb A masuk p kedai tu dgn Aniess je..MD p tgu kt keta..masa nk bayar ni Aniess ke hulu ke hilir so A cuma tau bayar total je sbb sibuk dok kejo Aniess yg dh tawaf 1 kedai..pas tu kitaorg pon blk rmh
Masa kt rmh tu a pon sibuk ler nk cuci dulu pakaian tu..A tgk resit balik ..pas tu A terkejut ada rega RM18..aik baju mana lak rega gitu..A cek balik tag2 kt baju2 tu pas tu A siap tgk kod dia lagi..emm u alls tgk sndri ler..tag kt baju tulis RM16...A kena bayar RM18..walau RM2..bg org lain mgkin tak tak rasa apa..tp A rasa mcm tertipu lak kan..eee tak saboo A nk p kedai tu balik..ajak MD dia mls kua lak..emm kena tgu esok ler
Esoknya A p kedai tu balik..sblm p kaunter, A cek balik baju yg sama pattern ngan yg A beli..siap A tnya salesgirl kt situ baju tu bapa hagenya..dia sndri kata RM16..pas tu ngan sopan santun walau ati rasa nk marah A tunjuk resit ngan tag baju tu..baru A p kaunter..kt kaunter cashier tu scan hage baju tu dia scan mmg RM18....dia kata hage baju yg A beli mmg RM18..sbb ikut size
A ckp..tak kisah ler nak ikut size ke apa..A tak marah kalu tag yg kt baju tu dia mmg tampal RM18 pas tu A kena byr RM18 xde masalah..tp yg ni dia tampal RM16 pas tu scan bayar RM18..sapooo tak marah..yg cashier tu lak ttp pertahankan hage mmg RM18..A pon ngan lemah lembut sopan santun tp sinis A bgtau 'I tak kisah u tak letak hage berapa ikut size ke apa ke..tp u tak blh buat mcm ni..I pengguna..rasa tertipu tau..'
pas tu a tnya dia..tag tu tampal berapa? dia kata RM16..pas tu A tnya dia blk I kena byr berapa dia kata RM18..so kalu mcm ni sapa salah??? DEPA tak ngaku salah pon..tetap nk pertahankan hagenya yg RM18..geramm tul A..pas tu A kata ' tolong bukak balik hage semua baju u td..u dh tipu pengguna mcm tu..u jgn ingat ni bkn bndr mcm JB leh wat suka2 ati'..jawapan cashier (mgkin manager) 'tau..tau..tau'...pas tu tanpa kata MAAF dr depa pon..A pon mls nk pjgkn kisah..bg A mgkin staff dia terlepas pndg ttg tag kt baju tu..dan A pon tak d pulangkan blk duit RM2 tu kalu lama2 kt situ wat kering air liur je marah depa..sblm tempature badan ni naik baik blah cpt2 :)..walau A rasa nk lempang je muka cashier tu sbb bila A dtg tnjk resit tetiba wat muka berlagak..ewahh ingt kita ni hapa..pas tu kena sembur baru wat muka konon2 tak bersalah..yg staff dia lak kena marah ngan dia sbb psl A hahahahha...kesian lak tgk staff tu terkulat2...
Walau rm2 tu tak beso mana tp ngan keadaan brg makin mahal ni A kena kira jugak sbb org lain bkn nk bg duit ke apa ke kalu kita hidup susah ke apa..pedulik apa kalu org kata A kedekut ke apa..masalahnya kita ni PENGGUNA bila mcm tu rasa TERTIPU..mgkin org ada lg kena smpai ribu raban..ntah mcm nasib org yg terkena mcm tu yer..dan silap A jugak masa nk bayar tu A tak tgk terus jumlah nya..blk rmh br perasan...so u all bila ShoPpInG tu hati2 lah erk...:)

9 comments:

Rafizah Nordin said...

mmg la teruk kedai tu...Azie gitaulah name kedai tu.boleh gak buat hati2 pada kwn2 lain...

Anonymous said...

azie, tu perkara biasa kat giant sini.. harga kat tag lain, tp bila g bayar harga lebih pd harga kat tag.. dah ramai yg terkena bila g shopping kat giant sini ni..

k.nor

masz_73 said...

Ishhhh!!!... kena cakap kat org kedai tu yg A nk laporkan kat persatuan pengguna biar depa kalut sikit!!!

Azie said...

>> Kak Fiza...kedainya tak pasti ler ada ke tak kt slgor...kalu kt JOHOR ni melambak cawangan dia..kita bg clue nama kedai pakaian tu G....P...t mgkin kena kat kita jer..kebetulan mgkin cwgn lain tak mcm tu :)

Azie said...

>> KaK Nor cayang...kita pn pnh kena kt giant, jusco..tp mujur lum byr sbb biasa kita mmg scan dulu brg2 yg kita nk beli..kalu lain hage scan ngan apa yg d tulis kita terus p pd salesperson kt situ..so far alhamdulilah ler..cuma hari tu kita kena..hampess tul..abis tu akak tak report ke kt manager giant tu...selalukan giant mcm tu hemmm...hak pengguna mcm tak laku jer..gerammm kan

Azie said...

>> Kak Masz...cakap pon buang karen jer..takat2 kena denda..kedai besoo xde nher dia takut nyammpasss tul kita hehehehe

Mat Gebu said...

Kalau aku, siap masukkan dalam "harian metro".....tak pun siap lahh budak kedai tu, mmg aku cuci bersih2 luar dalam!!!, tak cukup lagi, aku siap sapu rempah kari baba's lagiii kat mata depa biar teranggg!!!...itu pasal sekarang ni kalau beli apa2 barang pun, masa depa "tempak" masuk kat mesin kira, kita kena perati....Kedai apa ek kat Pontian tu?...nak juga tau..

shuk12ie's Blogs said...
This comment has been removed by the author.
Azie said...

>> Mat Gebu...tu ler kalu ikut baran mmg hangin mau je terus pgl Karam Sigh Walia..kkekekkee dia terima tak kes nih..hehehehe ooo kedai pakain tu bnyk kt Johor cik Mat...utk clue A bgtau ehh nama kedai tu Gr..nP.i.t
hehehheh