Saturday, March 28, 2009

Kami Redha.....

Ni sbb utama A menyerah diri d hospital


Gambar scan ni d ambil dlm 2 weeks ago...

Awal bln 2 lps A rasa kelainan pd diri A..so wat lah urine test alhamdulilah resultnya + ....sukee sgt walau terperanjat tp sbb mmg bajet thn ni nk ada bb..kira seronotlah...
Dsbb A mmg ada poblem kalu peknen ni, A & MD sepakat nk scan terus..yelah xcited yer..nak tau betul ke A peknen mana tau urine test tu acah2 je hehehehe...
So p lah kami ke private clinic..yg mana kalu A peknen A mmg scan kat situ..Amin & Aniess pn xcited nk baby :)
Bila scan..mengejutkan bila doctor kata..my pregnancy mcm tak normal...terkedu..y????? doktor kata usia kandungan & size fetus tak sama...A lihat muka MD dia berubah...yelah kan dia pon xcited jugak..tup2 doktor kata gitu plak..btw doktor suh tgu lg 2 mgu then dtg blk scan..mana tau ada keajaiban ke..mana tau fetus nk membesar..
Masa tu hati dh dup dap risau gak..k lah kami nnt 2 mgu utk scan lagi...dlm tempoh tu tak putus2 kami berdoa supaya berikan yg terbaik utrk kami..dan kami berhenti mengharap kerana peluang ni amatlah tipis..hanya doa & tawakkal saja..
Then baru seminggu lps scan pagi Jumaat bila A bangun tidur..A terperanjat sbb A bleeding..hati dh takut sgt..MD ajak p scan lagi yelah mana tau pe2..ni p doktor lain plak...bila scan..reason doktor sama jugak..fetus tak growth..pregnancy tak normal..waaaaa kena tgu 2 mgu jugak...emmm masa tu mmg dh xda simpan harapan lagi...andai ditakdirkan ianya bukan rezeki kami..kami REDHA...............

sungguhlah Penantian itu Satu Penyiksaan...bila cukup 2 minggu deal dgn doktor pertama..A scan lagi..nmpknya kali ni doktor nasihatkan supaya 'keluarkan' saja...dan dia bg surat refer ke hospital..doktor kata patutnya dh ada denyutan jantung..tp yg ni nothing...Fetus pon tak membesar ngan sempurna..besa dia selama ni hanya 11 mm tidak membesar...huhuhuhuhuhuhu
A terus minta bantuan jiran A yg bekerja d Hospital Sultan Ismail dptkan appt A bertemu pakar O & G

Di Hospital :
Bertemu dgn Pakar O & G...cerita segala2 nya dgn doktor..ttg bleeding yg sikit2 tp agak bnyk jugak cuma boleh kawal..then bila doktor dh tau sejarah peknen A...A melalui proses mcm org nk bersalin jugak..amatlah memeranjatkan bila doktor cek bawah..( guna alat A panggil mulut itik - kakakakakaka..) dia kata dia tak nmpk apa2..bila scan pon mmg dh tak nmpk apa yg mcm dlm gmbr...bersih..sungguh lah terperanjat..sbb bila masa plak keluar ni??? A rasa bleeding A tak lah teruk sgt..darah ketul2 pon adalah dlm beso kuku jari kelingking A...hairan sggh..
Doktor rehatkan A..admitt lah jugak ward kan ..dlm tempoh tu bape kali A d scan mmg dh xda..bleeding pon gitu2 ja...so doktor bg balik & d bekalkan ubat2an


Di rumah :
Since blk dr hospital..perut tetiba sakit..mcm nk bersalin jer..adoiii sakit sesgt..tp leh kawal lg..tp sakit makin kerap..bleeding plak mcm tak terkawal..tembus sana tembus sini..mcm tumpah darah plak..MD pelik ...A lagi lah pelik & hairan..awat bnyk sgt plak..tumpah darah ke hapa ni..pdhal doktor dh scan..dh cek bawah..dia kata clear..so A pon tak kisah sgt..agknya normal kot gini kalu org yg br pas keguguran ni..
2 hari A menanggung sakit perut yg kejap ada kejap xda..kontraksi mcm org nk bersalin..hari yg ke dua bleeding makin banyak..hati tak keruan..pakaian mmg tak pyh ckp sentiasa penuh ngan darah..no control..MD blk keja dia kesian plak tgk wife dia ni..so dia kata nk kua p kedai sat nk li kan pad yg khas utk org bersalin...elok MD kua...tetiba A sakit perut yg sesangat...mmg tak leh tahan..mcm nk bersalin jer..sakit pinggang yg makin kerap..sakit perut memulas2 tak tau nk ckp mcmana sakitnya..nangis2..rintih2 panggil MD cpt blk..Amin pon ikut nangis tgk ibu dia nangis2, Amin nangis2 kata 'ibu jgn mati dulu'..sakitnya smpai A genggam meja ..kalulah meja tu leh bg respon sure meja tu akan kejap A kuat2...sakit sesangat rasa ada benda nk keluar..pengalaman bersalin yg lepas2 tak da sakit mcm ni skali...
Elok MD balik..dia terus ajak A p spital sbb lihat keadaan A yg kritikal...dgn bleeding yg membuak2..tetiba A rasa ada menda kua..diikuti mcm bleeding yg mencurah2...serta merta rasa sakit td hilang..A terpaku..MD terkedu..A terus p toilet nk lihat apa yg berlaku sebenarnya...
A lihat kat pad A ada seketul darah ketul beserta benda berupa ala2 daging...tunjuk pd MD..kami rasa ni lah fetus yg tak jadi..besar juga...half dr tapak tgn A...alhamdulilah akhirnya dia keluar juga..
Kemusykilan A napa ya masa scan tu sbnrnya fetus tak kua lagi tp napa doktor leh tak nmpk ya?????pas tu masa cek kat bawah doktor kata dh clear??? napa ya.....MD dh bising..mcmana doktor buat kerja..
Maybe menda ni tak nk kua kat hospital..dia nk kua kat rumah jugak tempat mana dia jadi kot hhehehehe...
Sekarang A menjalani proses berpantang mcm org lps bersalin gak...tp tak lama..2 mgu cukup kot...semua yg prihatin menasihati A berpantang mcm org bersalin gak...
Amin & Aniess still terperanjat..agknya dia tgk ibu dia nangis beria-ia..( masa sakitlah ) pas tu ibu kata bb dh xda..depa angguk pas tu ckp 'ayah dh tanam bb' ....kesian mereka..mereka begitu xcited nk dpt adik tetiba gini plak..tak pe lah..xde rezeki


Tragis
Ini kali kedua A mengalami keguguran..kali pertama b4 Amin..A dh peknen 23 minggu..bb dh besar pon..tup2 A mengalami kontraksi..bersalin normal..tp mungkin atas kecuaian pihak2 tertentu yg lmbt bg bantuan yg sepatutnya pd A saat tu..bb disahkan meninggal dlm perut..sakit ati rasanya bila ingat kisah tu..org lain pantang ada bb..tetiba A pantang ..BF kua pon tak tau nk bg sapa sbb bb xda...sedihhhhh yg amat masa tu sbb masa tu bb sulung kan...tp Redha sajalah..nk sue yg berkenaan pon xda bukti dlm rekod...
7 bln pas tu br peknenkan Amin..skali lg d uji masa peknenkan Amin d suspekkan pengidap kencing manis..ulang alik kena p HSA...hemmm alhamdulilah bersalin Amin normal malah tak rasa apa pon..sakit pon tidak..sedar2 diri mmg kat wad je :)..tp masa pantang sekali lg d uji Amin kena jaundice..mata putih jd kaler kuning dh..kena thn kat wad seminggu ...mcm tak ropa org pantang dh..pas tu bila dpt kua hospital kena ulang alik rmh- hospital kes jaundice Amin tak turun2..sebulan ++ dok ulang alik..alhamdulilah Amin membesar sihat walafiat..
Pas tu peknenkan Aniess...skali lagi d uji dgn doktor kata A sakit jantung...adoiiii kena lagi p GH wat echo plak...saboo jelah..alhamdulilah normal..tp dsbbkan sejarah peknen yg begitu mengujakan tiap bulan kena g GH..wat check up..bersalinkan Aniess mlm raya kedua 2006...masa tu tgh selongkar dapo rmh MIL nk cari kuih tart..tgh mlm bgn nk mkn kueh tart..kueh tart tak jumpa..sakit perut..MD ajak p hospital..mujur hospital dekat ngan rmh MIL dlm 10 min smpai dh bukak 8cm ropanya..masuk labour room ..terus bersalin tak smpt MD nk masuk sbb dia tak hbs daftar..Aniess tak sabar nk keluar hahahahah dlm tempoh tak smpai 15 min lps smpai hspital dh settle..kelakar je masa Aniess..berayalah kami kat hospital :)


Kesimpulan
sakit bersalin rasanya tak sama mcm org keguguran..
pengalaman A sakit keguguran ni btl2 cukup menyiksakan..sakit sgt2 tp tak kan A nk melolong2 pekik2 jerit sakit...sakit..sakit kan...doa & tawakkal saja pd Allah..sbb Dia Maha Mendengar & Maha Penolong kan...sepanjang rasa sakit A bnykkn berzikir...sbb tahu Allah Maha Penyayang..dan A adalah antara umat yg Allah mahu menguji ketabahan & kesabaran kami dlm menghadapi ujian dr Nya...sesungguhnya kali ini tiada REZEKI kami...kami REDHA..mungkin ada HIKMAH d sebalik kejadian ini...walau sedih sbb kami mmg betul2 mengharapkan 'adik' utk Aniess & Amin...tp tak palh..lain kali usaha lagi...

buat masa terdekat ni A rasa ngeri lagi..sbb mengenangkan kesakitan yg dialami akibat keguguran ini tp mgkin perasaan ini akan hilang sedikit demi sedikit..mana tau kan 3 bln lps ni ada rezeki kami plak....doakan lah utk kami...


noted : panjang n3 kali ni :)
to Kak Nor 67, Alongroz, Kak Eza@Dz dll yg call..anto sms..sorry bebnyk kerana xdpt bls sms @ call kerana masa tu A sakit perut tahap kritikal...tak pon masa tu A kat hospital..maaf yaaaaaaaa...tak lupa pd kwn2 yg mendoakan kesihatan A...terima kasih bnyk2 atas keperihatinan kwn2 semua...sayangggg sgt pd kamu semua...muachhhhh

8 comments:

Shafidah Shamen said...

Azie, syukur alhamdulilllah azie selamat. Ada hikmah nyerr tu...nanti kat akhirat anak2 azie tu tunggu azie insyallah :-)

Blossom said...

Eh 1st time kt sini, terus dp cite sedih. Alhamdullillah tajuknya 'kami redha'. Gerenti ada hikmahnya tu ...

HomeKreation said...

Azie, Banyakkan bersabar k. Di harap Azie jaga kesihatan dan emosi. Syukur sbb Azie tak apa2 wl pun doktor tu terlepas pandang. Take care.
.....Along

Aymy with love said...

k azie, bersabarlah dgn dugaan... insyaallah ader hikmahnya.. take care yer...

Azita said...

azie, sabar banyak2, semua tu dugaanNya. InsyaAllah, ada hikmah disebaliknya... take care ya!

halen said...

alahai.. azie keguguran rupanya.
takpe la xde rezki kali mungkin ader hikmah tu. bykkan berehat yer semoga cpt sembuh.

halen penah jgk masa preggy 1st bby ni mula2 scan ader twin la pastu bila scan lg 1 bby jer (my doter skang) ader heartbeep yg 1 lg xde so tunggu jgk la nk konpem blk. skali bla nk konpem tu tgk dh xde dlm perut. tinggal 1 jer.. yg 1 lg x tau ilang ke mana bleeding pun xde smp dh selamat bsalin.

Sasha said...

byk2 bersabar ye azie... semuanya dugaan utk menguatkan keimanan kita padaNya... insyaAllah akan ada rezeki lagi...

p/s:simpati pada Azie dalam menahan kesakitan

Intan Rosnitta said...

Salam sayang buat Azie,

Sedih betul akak baca citer Azie... Dah la lama akak x online, tiba2 baca citer sedih. Patutlah akak tergerak hati nak masuk blog azie w/pun dh lewat mlm.

Akak doakan kesejahteraan Azie. Akak tahu Azie kuat & tabah utk menghadapi segala ujian ni. InsyaAllah ada rezeki yg besar menunggu Azie nanti..

Sabar byk2 ya. Take care!