Wednesday, October 2, 2013

Me & vertigo...

As salam...bersua kembali..

Sedikit coretan... ( agak panjang )

25 Sept ( Rabu ) - Rutin seawal jam 4 pagi A akan bangun untuk masak dsb, tp pd pagi ini langsung tak boleh buka mata..buka mata dunia ini berpusing2 berputar2..perasaan mula takut, bygn seolah ada dilautan bergelombang kuat..rasa nak jatuh..menangis2 bgtahu MD asyiklh kata 'nak jatuh..nak jatuh..pusing..pusing'..MD ingtkan A ngigau..dia kejut2 suh bangun tp A masih menangis2 sbb langsung tak boleh buka mata..jika buka mata pandangan pinar..gelap..berpusing2 hingga tahap nk muntah..hingga MD papah ke bilik air utuk keluarkan isi perut aka muntah..agak ok masuk semula dlm bilik dgn keadaan merangkak2 sambil pejam mata..masih tk berani nk buka mata..tiba2 ia datang lg..pusing pusing lg keadaan diri tdk boleh seimbang..akhirnya baring shj..walaupun keadaan baring atas katil A tetap rasa nak jatuh ( akibat pusing kepala )..maka hari ini tak p kerja..dr pg - tghri A baring shj atas katil tnpa mampu bergerak..buka mata kecil shj..itupun pusing ya amat..Tghri MD balik papah A p bilik air..uruskan diri apa yg perlu..saat ni dh boleh buka mata..boleh berjalan perlahan2..turun bawah..ptg bila dh boleh buka mata masalah lain pula..A langsung tak boleh baring..jika baring kepala akan rasa pusing lg..maka sepnjg ptg tu duduk shj..bila ianya kembali mesti disertai dgn muntah2..ingtkn bila dh muntah dh lega..rupanya ianya on off.

26 Sept ( Khamis ) - MD uruskan rutin pagi..bdn dh sedikit ok..bersiap untuk pergi kerja..hari ni kna pakai baju batik..saat ambil kunci kereta kepala dh pusing dan pitam terduduk..mujur MD ada..terus kepala pusing..kna baring..tak jadi p keja hr ni. ingtkn nk p lambat, rupanya kol 9 ..kepala masih pusing..MD bawa p klinik..cek tekanan darah tinggi 196 ...tp sbb A tgh kepala pusing mgkin itu yg menyebabkan bp high..doktor tak bg ubt drh tinggi hnya bg ubat pening + thn muntah dan MC 3 hari..

27 Sept ( Jumaat ) - MD masih uruskan rutin pagi..keadaan hari ini agk ok berbanding smlm & kelmarin. Boleh bgn, duduk, buka mata tp nk jalan kena pelan2 sbb rasa masih kaki tak jejak ke bumi..terasa diawang2an.

28 Sept ( Sabtu ) - Anak2 sekolah ganti..semua sekolah sesi pagi, A ajak MD blk kg..A pk kepala pusing mgkin sbb terperap dlm rmh je..MD suh siap2..saat A siap2kn beg sementara tggu anak2 blk sek..kepala pusing..A bawa baring..yelah niat mmg nk blk kg..kena nmpk sihat..ingtkn bila baring semakin reda..rupanya ia kembali menyerang on off...ianya tak lama..bila berlaku dlm 1 minit shj tp kerap..saat yg paling menduga ialah bila nk solat.. A tak mampu nk solat berdiri maka solat duduk..bila nk sujud..A terus rebah..tumbang mujur kakak Aniess ada disisi..dia smpat sambut ibu dia..A solat baring guna isyarat mata shj..masa tu Astagfirullah sgt2 seksa dgn keadaan diri. bila hbs solat nk jalan kna pimpin sbb keadaan diri yg melayang2 walau jalan tu tegak..disertai lg dgn muntah2..MD ambil keputusan tak jd blk kg..kita p hospital. Kami ke bhgn kecemasan Regency Specialist Hospital.
 gmbr ehsan goggle

Tiba di sana ia dtg lg nk ukur berat bdn sndri pn tak boleh berdiri..melayang2..mcm berada dilautan yg sgt2 bergelora..kepala pusing pndgn gelap..cek itu ini ok doktor kata A ada simptom VERTIGO...
walau cuba ceriakn muka konon tak nk masuk ward konon nk tnjuk sihat akhirnya mengalah juga..kena masuk ward. Sepanjang mlm di ward tak boleh tdo dgn lena sbb ianya sekejap2 menyerang..harapan esok dpt kua..tak boleh dok hospital dgn keadaan mcm ni


29 Sept ( Ahad ) - Pagi di hospital..tgn kiri yg di cucuk utk drip bengkak, sgt sakit dan nurse tnpa segan cucuk tgn kanan plak untk gnti tmpt drip..adeeeehhhh...yg katanya VERTIGO dtg sekali sekala..masa kena tak lama tapi KERAP. Jam 10.30 baru doktor dtg tnya khabar dan nk buat ujian fizikal kepala..A ok shj janji sihat..doktor mmg maklumkan jika dia lakukan ujian ini kita akan rasa nk muntah..masa tu tak pk muntah ke apa ke yg penting NAK SIHAT..bila ujian itu dilakukan ya..mmg ianya dtg menyerang..saat A rasa pusing doktor mmg suruh buka mata sbb dia nk tgk bebola mata..bila kita rasa pusing bebola mata kita turut akan pusing..mmg A muntah bila serangan kuat berlaku..OK doktor kata kes A special sbb A hilang keseimbangan sebelah kanan dan kiri..beberapa kali buat ujian hasil A tetap sama..masih pusing sebelah kanan & kiri...akhirnya doktor buat keputusan untuk melakukan ujian MRI scan pada kepala A...masa ni dh takut, menurut doktor biasa penderita VERTIGO akan mengalami sebelah kanan shj @ kiri shj..bkn 2-2, tp mcm A sebelah kanan dan kiri serta A kerap muntah bila ianya berlaku..pasrah n redha ja lah..ok appt untuk MRI scan jam 3 ptg..nmpknya mmg xdpt balik rmh hr ni huwaaaaaaaaaaaa
Kol 4 ptg bru dipanggil untuk MRI scan smentara tunggu turn..doktor panggil A untuk buat ujian pendengaran dan mata- masuk bilik kebal pakai earphone..dgr bunyi dr earphone..ada bunyi kuat perlahan..doktor rekodkan setiap respon A, hbs ujian doktor kata A tak da masalah ttg telinga & mata Alhamdulilah..cuma bila bab telinga doktor kata A tk dpt tgkap bila high, doktor tnya u kerja tmpt bingit2 ke..bila A ckp saya mengajar doktor gelak dia kata ohh budak2 buat bising ya hihihihihihi...
Tiba kat MrI..nurse kat wad kata dlm 5-10 minit ja..bila smpai kat Radiology staff situ kata dlm 30 - 40 min huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......
 gmbr ehsan goggle

bila tiba turn A, dh tukar pakaian masuk dlm tempat tu...Ya Allah ngerinya..kna baring tegak selama 30 min..adeeehhhh terbayang mcm2..nk tenangkan hati A baca jelah apa yg terlintas..masa tu terlintas nk buat amali solat fardu zuhur..dr lafaz takbiratulihram hingga salam A baca dlm hati..tak habis2 jugak..smbg lg baca amali solat fardhu maghrib..tak habs jugak..baca plak doa dhuha pn tak hbs juga...dlm tu A pejam mata jer..tak berani buka mata..bdn terkujur tak leh bergerak..dlm tu bising sgt2 bunyi mesin bunyi drawing ntah2 apa2..tgh baca ayat2 qursi..tetiba mesin diam...alamak rosak ke..lamaaaa diamnya hati dh cuak mana staff bhgn radiology ni dia tak kn tak tau mesin ni dh snyap..agk lama tggu dgn debaran baru mesin tu bergerak keluar..huhhh legaa...ok settle tukar baju naik wad semula...tgh jln nk p lif..staff panggil..dia kata doktor suruh buat lg MRI kali ni nk tgk bhgn mata plak...adeeeeehhhhh skali lg baring kaku huhuhuhuhuhu...walaupun geram redha ja lah..haaa kali ni dlm 10 min je..sempatlh buat amali solat maghrib lg...bila ingt dlm MRI ni mmg senyum sendri. Mlm tdo ok sket berbanding mlm smlm..

30 Sept ( Isnin ) - Masih pening2 pusing tp tak seteruk dr hari sebelum2nya..pagi doktor dtg katil..dia bgtau hasil ujian darah n MRI scan...doktor kata :
* darah normal tp Kolestrol agak tinggi (blm capai bahaya)
*MRI - semua ok cumaaaaaaaaaaaaaa
# ada byg2 boleh kena stroke (uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..takuttttttt)
*VERTIGO boleh berulang kembali (tak sanggup)
*Glukos tinggi >>boleh diabetes

Saranan doktor :
* Tiada ubat khusus untuk penderita vertigo
* Kawal pemakanan...( bnyk mknan kna elakkan..+- mcm org ada drh tinggi juga )
* Rehat & tidur yg cukup
* Jangan stress
* bangun tidur jgn mengejut (doktor dh ajar bila nk bgn tdo apa yg perlu dibuat)

petang jam 3 >>> baru dapat keluar hospital alhamdulilah. Doktor bagi rehat 15 hari smpai 12/10/2013


Ok...A nk bgtau sbnrnya VERTIGO ni bknlh penyakit yg berjangkit..tk tau nk ckp mcm apa ya..tp menurut kwn2 yg kerja di hospital penyakit ni glemer di wad..ramai dh sakit mcm ni..
Dulu langsung tak tau apa tu VERTIGO..bila sndri kena baru tau ada sakit mcm ni..nk terangkan dgn mudah bila org tnya VERTIGO tu apa..A kata mcm mabuk2..kepala pusing, pitam rasa loya mgkin akan muntah...skali dgr mcm org mabuk mengandung kan...tp yg jelas lg nyata A tak mengandung pn...

pesanan A..wajiblah menjaga kesihatan..bila dh sakit, duit yg bnyk pn tak guna...TAPI nak sihat kena ada duit jugak kan....eeerrrrr mcmana tu ?????

Bila di tnya mcmana keadaan A skg >>>> Alhamdulilah sudah rasa semakin baik..tp pusing2 tenuk tu masih ada cuma tak seteruk dr hari2 tuu...rutin pagi boleh buat tp dengan perlahan tak mcm selalu waktu sihat, nk masak pn dh boleh..tp ibarat start masak jam 9..kul 12.30 bru siap, masak nasi baring...bgn smula masak lauk plak...baring lagi...bangun masak sayur plak...nk jalan pn boleh tp kna pegang apa2 sbb masih rasa diri melayang2 walau nmpk jalan...ngadap screen pn boleh tp taip jap..tdo..bgn taip lg..semua sekejap2..berat badan pn dh turun...selera mkn masih tak berapa nk ada...tgk gmbr mknan rasa nk mkn..tp pk nk sihat kna pntg dulu..ibarat nk mkn roti sekeping nk hbskn separuh pn bercinta nk hbskn..punyalah dasyat bila Allah tarik sekejap nikmat SIHAT tu..semua serba serbi tak kena...doakan saya ya kawan2....(terima kasih)



SEDIKIT PENCERAHAN TENTANG VERTIGO

 Boleh klik  VERTIGO 

@ boleh goggle vertigo....



5 comments:

Anonymous said...

moga cpt sembuh kak azie ye... fmina08

hazlina azmi said...

semoga kembali sembuh macam biasa...
blogwalking....feel free to visit blog saya pulak dan be my followers ya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Informal Sports said...

So but you want what time search phone number, you are nowadays equipped with the necessary facts after choose between something else options plus services some is unsurpassed pro you.

Cardsharing Server

usha said...
This comment has been removed by the author.
Shilpiimpex (sanjeev gupta) said...

Your blog is very nice, blog is one of nice way to express  our view for some one,  have a look also below this words, it belong to jewelry sector.  Shilpi impex  is  manufacturer , wholesaler and  supplier  of  silver gemstone  and  silver jewelry.

silver jewellery

Indian silver jewelry

silver jewelry jaipur
jaipur silver jewellery

silver jewelry

indian silver jewelry

rajasthani silver jewelry

wholeseller and supplier of  indian silver jewelry

handcrafted silver jewelry

handmade silver jewelry

famous silver jewelry

bezel silver jewelry

buy online silver jewelry

Silver jewelry jaipur

Leading  online silver jewelry firm

indian semi precious stones

silver bridal jewelry

silver wedding ring

silver jewelry jaipur

precious and semi precious stones

semi precious gemstone

Wholesale Silver Necklaces & Pendants