Wednesday, April 30, 2008

Projek hari ini.....

Hari ni sbnrnya tgn still lenguh lg dek uli roti :D tapi nk jugakk try buat kopok lekor ni..p lh cari resepi...dapat pon, resepi dr aa iezah....bhn pon senang & ada kt rmh pe lg bila kanak2 riang tdo..A pn mulalah projek..letih jugak nk asingkn isi dgn tulang...tp berkat kesabaran akhirnya..terhasillah kopok lekor..mmg sedap, A kurangkn tepung, sbb nk mkn sndri so biar rase ikan...kalu jual biasa bnyk tepung...tak rugi cuba..mmg puas kami ank beranak mkn :)



Khas utk Kak Amy..A copy dr myresipi :)

Bahan-bahan ( 10 org )
1 kilo ikan kembung/ selayang
500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
sedikit garam
beberapa ketul kiub ais/air batu
Air secukupnya (agak2 le)


Cara-cara 
Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air ( agak2 le).
Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..
pssstt: Azie guna resepi ni, ada lg resepi kopok lekor ni,
Kak Amy.....try klik sini..ni khas utk akak yg berada d nihon :)..insyaallah brg2 ada


Ptg td bila dh siap kopok lekor tu nmpk serbuk koko, mcm tpanggil2 je suh amek serbuk koko tu..otak ni ligat pk nk buat apa ngan serbuk koko...mklmlh tak de mixer ni kena cari menu yg gaul cmpur sebati jer :)...tetiba dpt idea nk mkn kek coklat...pe lg cr resepi haaaaaaa jumpa pon resepi kek coklat yg tanpa butter ( kes butter dh hbs kt rmh ) brg lain sume ada.. pelagi start lak membaking..ingat nk kukus tp org kt rmh ni suka yg bakar sbb ada kerak2 kt tepi & atas..A pn amek keputusan bakar je kek tu.. Mlm td bila kek dh sejuk a kuakan buttercream balance last week..sebenonyer tak pndai deco..pon saje2 jer main ngan anak2, memula elok je A buat tp bila ada 'assistant' yg sedia menunggu huhhh kalu diam2 tak pe ni depa kacau2..memula A pekik2 jugak ler tak bg depa ni dkt2..ishhh budakkn mana phm bahasa..makin dekat lak depa p...mls nk tegur2 lg a bg lampu hijau kt depa..wahhh terus mengganasz memasing, baik anak maupun MD..bila ada campur tgn dr bnyk tgn ni...tgk sndri lh hasilnyer..tak kuasa nk marah2 dah..:)


 

4 comments:

HIROSHIMA AND AMY SENSEI said...

azie, bg la resepi keropok lekor tu, teringin nak makan kat sini..

HIROSHIMA AND AMY SENSEI said...

mekasih ye bagi resepi kepok lekor, tgh dok fikir mana nak cari tepung ubi kat sini, tepung gandum tak leh ke azie?

Azie said...

ok kak amy..kita dh bg link resepi kopok lekor khas utk akak yg ada kt jepun :)

Azie said...

opppssss lupa lak nnt akak klik kt link tu je aarrr...mgkin brg2 tu ada kt nihon nuuuu :)