Monday, December 22, 2008

Dh besooo dah....

Huhuhuhuhu Amin dh beso dh ropanya..thn dpn dia dh nk sekolah..ala tp tadika jer..tp sggh terharu ler rasanya sbb nmpk dia membesar dpn mata..walau sentiasa d mare kekekekee tp Amin ttp jd kebanggaan ibu ngan ayah taww...
Smlm p jalan2 cari kasut Amin & alat tulis sekolah dia..tp laa ni rasanya ada bnyk lg kena li sbb smlm terlupa..ni sume MD nyer psl ler plan nk lunch kt luar je tetiba dia terus bawa kitaorg p shopping..dh ler list tak buat lg..rembat mana yg nmpk jer..mana yg lum ada tu kendian ler beli..emmm oleh kerana Amin br tadika..ibu pnh jd cikgu tadika 3 thn so segala peralatan Amin kena cari yg betul2 murah..sbb budak2 umo 5-6 thn masih tak reti nk jaga brg2 dia..tak percaya??? try tnya cikgu tadika kalu dia besihkan kelas..berapa bnyk pensil warna..pensel..pemadam..sharpener..ruler bersepah dlm kelas..hemmm mujur ibu ni ada pengalaman so brg utk bawa ke sekolah kena yg SEMURAH yg mungkin...kalu kat rumah br boleh guna brg2 yg betul2 ok..bukan kedekut tp sbb A phm perangai Amin yg sukee sepahkan barang..dr budak tu kena marah sbb brg hilang..baik bg yg murah2 jer..tak ler ralat sgt kalu hilang ke apa ke..kan, A mmg dh asingkan brg yg perlu bawa ke sekolah dan yg kena simpan d rumah..kalu kat rmh kita mmg nmpk dia yg buat...try kalu kat tadika..bila kita tnya ni sapa punya sorang pon tak nak ngaku walaupon ada nama hehehehe sbb bg budak2 barang2 semua sama..:)...kalu asik nk kena beli pensel ler..pemadam ler..ruler ler..issshh parah gak tak kan budak2 ni mkn menda2 tu semua hihihihihih...

Hari ni gak A p tadika yg bakal Amin sekolah..nk settlekan segala pembayaran2 yg d perlukan..A drive sndri jer..hal uruskan Amin skool mmg MD serah kat A..tp tang byran A pas kt MD..baru adil heheheh..
Kenapa A pilih sekolah ni...kalu ikutkan kt area kaw.perumahan A tu ada bnyk tadika..sbb A pnh ngaja kt tadika ni..heheheh so A tau teknik pembelajaran macamana..buku apa..aktiviti apa..pendek kata A yakin ngan cikgu yg mengajar kt situ..
Yuran tahunan dia pon ok..bulanan pn ok lg..salah 1 sbb juga kenapa A nk skool sini sbb pembayaran dia collect utk setahun..so MD tak perlu pk semester ke 2 nnt kena byr lagi..kira ok ler kan kalu utk setahun K1 cuma perlu bayar dlm RM550..termasuk baju uniform (2 pasang) , baju senam + topi ( sepasang ), buku ( utk 2 semester ), buku tulis + beg, yuran JAN & NOV (mmg collect awal2), pas tu belen lain2 ler...so nnt bln 6 tak de ler byrn lain selain byrn bulanan..
Sblm masuk tdka ni A mmg dh survey yuran2 tadika lain..rasanya TPC ni ler paling murah..dan tak semestinya MURAH - tak berkualiti ya...pas tu paling beshh uniformnyer dpt 2 pasang..bnyk tadika dpt spsg je..mgkin ada juga tadika lain yg dpt 2 psg..balik dr tadika td hemm baju, kasut habis d try...buku pon nyaris dia nk conteng adoiiii mmg kena sorok2 dulu

Plan asal nk hntar Amin p tadika cina..ingt nk skool kn dia sek cina bila dia masuk sek ren nnt..lgpn senang anak bbsitter pn sekolah cina..senang study sesama..tp ada sbb yg mmg A & MD tak leh terima..kami kensel saja plan asal tu..kami lapangkan hati bahawa tak kira d mana anak kami sekolah..jika dia boleh 'bawa' insyaallah...selagi kami mampu menyekolahkan anak2..kami akan usahakan yg terbaik utk anak2 kami...Insyaallah..semoga Amin akan menjadi 'insan' berguna d masa akan datang..Insyaallah...Aminnnnnn

huuuuu pjgnya bebel :)

2 comments:

Rafizah Nordin said...

wahhh dah prepare sume ye...akak belum beli ape2 pun...hari persekolahan makin dekat tp asyik sibuk berulang ke spital je...huhuhu

Azita said...

sebaya ngan anak bongsu k.ita ler! dah siap beli semua? k.ita lum cari lagi kasut & stationary. ujung minggu ni kot!