Wednesday, December 3, 2008

hari Rabu

Smlm dh berjiwang...hr ni tak mo bebel2 lagik so menu hr ni ialah :

ptg mkn Cream puff ni..jenuh ler carik nozzle tuk buat nih..last2 gunee sudu je kekkekeeke..first trial so mmg sememeh sket..btw ni pebret hb masa zmn2 dia study nihon dulu..dulu tak tau kuih menda yg dia cakap..asik ckp puff2 ( sbb dia pon dok tau nama kuih ni )..ada inti dlm dia besoo mcm penumbuk..manalah den tau..tnya2 pd sis dok jepon br tau ropanya cream puff..tp peliks gak cream puff nyer besoo penumbuk hahahahah kalu kt Msia ni comel2 je kan...tp ku berbangga tuk diriku kerana berjaya mbuat cream puff nih..walau lotih gak menggodeh adunan :) tp hasilnya lumayannnnnnnnnnnnnnnnn......

tuk Sasha ni resepi Cream puff tu yaaa kopipes dr MYR je heheheheh
Resepi asal oleh Mem besar MYR - Kak Yani...ampoooon yer kak yani kita kopipes jer

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. 1
    Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. 2
    Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. 3
    Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. 4
    Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. 5
    Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. 6
    Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. 7
    Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. 8
    Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. 9
    Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
  12. Nozzle
    Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
  1. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.



lunch mkn lauk nih Sotong percik.....mmg sedap pas tu MD masih mintak sambal semalam..sorry dear walau smlm mkn smbil terjelir2 lidah tp A dh hbskan heheheheheh



Ni menu bekpes td..conney dog..buat roti smlm..tp sbb mlm masing2 kekenyangan so KIV makan tuk bekpes hehehhee..oppss roti hot dog tu A uli ya...ponat den uli tp berbaloi ler kan :)



Roti yg d guna agak garing terlebih lak masa membakarnya pas tu lak A tak phm2 lg nk adjust suhu oven tu heheheheh...pas tu lak MD li kan sosej ikan..mahal woooo sbb ni organik..pes time makan sosej organik nih..rasa dia emmm biasa je maybe lg sedap yg biasa2 kot..mgkn sbb tekak ni biasa mkn yg murah2 heheheheeh pas tu ala2 kimia kot la ni mkn yg organik tekak kureeeeeennnng sket :)


kata tak mo bebel tp pnjg gak A berkarangan hahahahahah

4 comments:

Rafizah Nordin said...

sotong percik tu mengancam la.sotong ade dlm peti sejuk.esok boleh godek hehehe tp cik abang den tak suke sotong la...kene wat lauk lain la tuk dia.rajin sungguh Azie buat roti. akak ada je BM tp simpan dalm almari.nak pakai kene keluarkan.tu pun jadi malas.mmg dasar pemalas haku nih!!!kehkehkeh

Sasha said...

rajinnya A... mana dpt resipi2 yg best ni?..

Azie said...

>>kak fiza..cuba jgn tak cuba sedap tau sotong tu lg kalu akak wat pedas2 mmg terangkat uuu betul2 kick heheheh

Azie said...

>>Sasha..ala kita masak biasa2 jer..kalu nk resepi klik je nama resepi tu azie dh boh link kt mana amek..tp azie mmg sukeee amek resepi kt Myresipi.com try p sana sure hati sudah sangkut hehehehe