Friday, January 9, 2009

"Edisi Membebel"

Hari ni genap seminggu sekolah dibuka...hari ni dpt ler ngadap pc selama 15 minit..spjg naik skool ni mmg bnyk bz woo...
la ni lg kena jd 'supir' Amin p skool..coz van tadika dia ambil awal sgt..budak tu pon lum bangun..nak tak nak kena anto dia gaks..alhamdulilah so far cikgu dia kata dia ok..cuma agak pendiam..Amin PENDIAM?????? kakkakakakakakaka cikgu...u will see nanti, skg ni dia malu2 tgk ler sebulan 2 nnt mcmana heheheheh..

Spt yg sedia maklum A ni ngaja sekolah aliran agama..bwh jabatan negeri..pd sapa2 yg dok johor tu tau lah erk...
Tajuk pon 'edisi membebel' kan so harus lah relevan ngan tajuk kekekekekeke
A nak cerita ttg skool A..mmg skool A grade A sbb pelajarnya jejak 3000 org..bangunan 4 tingkat..miskipon begitu sekolah tu still tak dpt menampung pelajar...bayangkan 1 kelas yg sepatutnya minima 40 org tp terpksa masukan pelajar dlm kelas smpai 70 org...dpt tak u all bygkan betapa sendatnya kelasnya..ibarat 2 kelas masuk 1 kelas...sesi pagi mungkin tak mengalami masalah 'kebanjiran' pelajar tp yg masalahnya bila sesi petang...
A tak salahkan parents sbb as parent kita mesti nak yg terbaik utk anak2 kita tak kira sekolah kebangsaan @ sek agama...masalahnya setelah beberapa bulan berkecimpung dlm dunia mengajar sek agama ni baru A tau betapa kami ni sbg guru2 sekolah agama ni mmg mencabar
Kenapa???? awal2 thn ni biasalah parent akan dtg tgk/hantar anak2 ke sekolah..bila parent hntar anak smpai ke pintu kelas lihat murid dlm kelas smpai 60-70 tak terkejut ker? kalu A jd parents pon A terkujat..mcmana nk belajar kalu murid ramai segitu....itu pandangan parent..KAMI ni yg nak mengajar lg lah masalah...lg ler ngan size bdn A ni cinonet ni mmg tenggelam ngan budak2 besoo...awal2 thn ni mmg sedikit tensen ler sbb komen dr parent yg tidak boleh terima keadaan pas tu ada lak sora sumbang kata KAMI tak ngaja ngan btl...mcmana nk aja ngan sempurna kalu kelas tu penuh ngan budak2..budak2 nk belajar pon tak SELESA, pas tu anak murid ni kan bnyk ragamnya..bila kita kata diam..3 minit je dgr pas tu kelas riuh balik..KAMI nak buat apa??? apa yg mampu kami lakukan???? nak buat bangunan baru??? mana tapaknya?? yg sedia ada ni mmg dh fix..KAMI seboleh2 nak buat yg terbaik utk mendidik pelajar..tp apakan daya usaha KAMI terbatas dgn keadaan persekitaran kami...dan mujur juga ada parents yg sgt2 memahami keadaan sekolah alhamdulilah..
Cuma sedikit kesal...ada yg tak mo beli kitab utk anak2 belajar..mcmana tu??? A tak faham lah...parent tau komplen ttg skool...tp parent tak tau sbnrnya apa masalh KAMI..parent boleh tau masalah skool bila KAMI adakan pertemuan PIBG...mesyuarat PIBG..tp yg dtg bape kerat jer..bygkan murid 3000 parent dtg utk pertemuan itu hnya tak smpai 20-30 parents..mcmana tu???? bila kami minta byran apa2...nnt ada parent komen ni utk apa..utk apa...pdhal masa pertemuan PIBG dh d terangkan..masalahnya parent TAK DATANG..so apa yg d putuskan dlm mesyuarat depa tak tau..pas tu tau nak marah2..A sbg manusia normal pon ada perasaan geram tau..
Kenapa perlu ada beza sekolah??? A sungguh tak faham..kwn A bgtau dulu skool tu kt 'Rumah kedai' nak mohon bina bangunan pon makan masa bertahun2..sedihkan...nasib KAMI yg mengajar d bhgn aliran agama mmg di jeling2 jer...apa..hingat KAMI ni tak berpendidikan..maaf kata lah...KAMI ni bkn ler cikai sgt..A rasa kecewa sgt sbb sekolah agama ni dpndang sipi jer ..xde pihak atasan pon yg mahu perjuangkan nasib sekolah agama mcm ni...mungkin kalu sekolah agama luar kawasan bandar tak rasa sgt mcm ni..sbb mgkin murid pon tak ramai..kawasan A mengajar ni telah d kenal pasti 'kawasan tegar kemiskinan'...bygkan pelajar2 nya mcmana..walau ada parent yg agak berada juga tp mojoriti murid adalah dok area 'TM' ni..A sedih sgt2..sbb tu A dh pesan pd MD kalau ada apa2 pertemuan PIBG ( bila Amin skool nnt) wajiblah pergi...bila kita duduk sama2 cikgu..kita akan tau apa masalhnya...
Insyaallah selagi mampu A akan terus perjuangkan dan setia utk mendidik anak2 murid..semoga A d beri kekuatan utk terus tabah dlm mendidik walau ada komen2 yg tak enak d dengar..Insyaallah..kalau lah A ni ada wit juta2 rasa nk wat jer bangunan sekolah..tp mana2 parent yg hntar anak ke sekolah agama ni harap faham lah keadaan KAMI tak kira negeri mana sama je semua..KAMI xde peruntukan dr kerajaan pusat..kami bawah kerajaan negeri..sbb tu kemudahan2 KAMI tak sama mcm sekolah kebangsaan @ menengah..dan sistem pelajaran pon mmg tak sama..KAMI ni dr segi bantuan/ sumbangan amatlah kurang..respon dr parent pon amatlah mendukacitakan..sedihkan..bila bab2 agama ni mcm ni...dulu bila A blm masuk arena pendidikan agama ni A mmg prejudis juga sama mcm parents yg tau nak nyalahkan sekolah...tp bila diri sendiri dh rasa..dah masuk dlm sebahagian dari KAMI tu..haaa baru tau mcmana rasanya...perit ropanya bila kita masuk ke bahagian agama ni..sedih..kecewa..geramm...dan utk minggu ni saja mcm2 telinga ni dengar..apa yg mampu d buat telan saja lah...yg penting selagi mampu akan usahakan supaya murid2 dpt belajar ngan selesa & sempurna ( walau hakikatnya ?????? )

letih ropanya membebel ni ya huhuhuhuhuhu

7 comments:

Sasha said...

wah!! bukan main pjg punya bebel... sabar... ye... sabar...

Mat Gebu said...

makk aiii!!!..sampai bertakung air liur pakcik membaca tulisan ustazahh!!..ahaks..ada tak anak murid yang very the cekik darah punya?...

Azita said...

mmg padan dgn tajuk..membebel! panjang berjela bebelnya... azie kat skola mana ek? 3000? ramai tuuu!

Azie said...

>> Sasha...kena relevan ngan tajuk kan hehehehe

Azie said...

>>> Mat Gebu...adooo kat sini sume adooo hehehe..yg cekik maut pon ada hehehehehe

Azie said...

>>>Kak Azita..kita kat tmn cendana kak..phm ler keadaan situ..mana tak ramai..org dahlia, nusa damai, scintex, kota masai ada..kongkong pon ada..lebih kurang ler.3000, tu sesi pg & ptg :)

Azita said...

kat kota masai x de skola agama ker? kalu setakat nusa damai, scientex dan dahlia tu logik le skola ke tmn cendana... sabtu n ahad ni lega la pala azie jap ek...