Saturday, August 29, 2009

Ujian Puasa........

Salam Ramadhan

Maaf kepada pengunjung2 blog ni...mana yg chat kt ruang sembang ampon lah yer...A tak dpt nk bls..asal nk bls jer...punyalah lamaaaaaaaaaa..pas tu tetiba jer jd time limited...hampehh tul..

Bukan xde masak2..bkn xde jenguk blog...tp tuan rumah ni dlm keadaan yg tidak sihat...la ni tgh demam, batuk, selsema...sgt2 tidak larat...asalnya Amin demam, pas tu jangkit ke MD la ni jangkit ke A plak...adehhh ujian TUHAN dibulan Ramadhan ini...start dr awal puasa lg mmg xde msk yg besh2...bantai mkn bubur ja...selera makan A pon dh kurang...sgt2 tidak berselera utk mkn masakan sndri...sapalah yg baik ati leh masakan utk kami...kompem habis..kalu A yg masak mmg sah2 cuma MD, Amin & Aniess jer yg mkn...A jgn harap..masa masak pon hilang selera terus....adehhhhhhhh ngada2 tul tekak ni...lg ler skg ni batuk2 n selesema hemmmmm sumeee bantai rebus2 jer...MD mintak kuih lapis pon tak dpt nk buat lg..kesian dia..tak pelah tgu A btl2 dh sihat br akan buat..



Bercerita ttg puasa...Amin dh belajar puasa...suka + terharu sgt dia nk puasa..A tak suruh yaa dia sendiri yg nak..alhamdulilah..utk hari kelapan ini..dia dh puasa 4 hari full...ok lah tu kan..yg belen tak puasa tu sbb dia demam..kalu ikut dia mmg nk puasa tp A yg tak smpai ati tgk dia demam pas tu puasa..kesian, sgt2 terharu bila masa dia demam dia kata kat A
' ibu..abg demam ni Allah tak marah kan..abg tak puasa..Allah kesiankan abg kan'
sgt2 sedih bila dia ckp gitu ngan nada yg lemah...bg dia mcm 1 kesalahan besar kalu dia tak puasa..ibarat kalu tak puasa tak boleh masuk syurga...adehhh skg dia berpegang pd ' sapa puasa masuk syurga..sapa tak puasa masuk neraka'...ishhh sapooolah aja dia gitu..so kalu A tgk dia lemah A suh buka..dia tak nak..marah kita lg, ckp nnt Allah Marah...skg kalu tgk dia letih sgt A suh makan tak sebut buka...lps mkn bila tnya puasa tak..dia kata puasa A gelakkan jer...tak pelah ajar sikit2 dulu...my mum kata A dulu belajar puasa umo sekolah rendah gitu...ni kira ok ler kalu Amin sendiri yg nk belajar puasa dlm umo dia baru nk 5 thn mgu dpn :)

7 comments:

ijayuji said...

Salam kak azie, alahaiii siannyer, semoga akak tabah sekeluarga dlm menempuhi ujian drNYA ya insyaAllah dan kita doakan jugak akak sekeluarga cepat sembuh insyaAllah, amin. Bagus amin! tak yah ssh2 nak paksa2 suh puasa kan, kalau 5 tahun sebaya dgn si kakak, tp kakak cuma thn sampai kul 3 ptg jer :D ehehe... akak mabuk2 ke?

LOVE said...

Kak Azie...wish U n family a speedy recovery yer kak. Take good care of urselves ;)

Azie said...

>>>Ijayuji...terima kasih ika..akak tak mabuk pagi..tp mabuk petang, dh lah tiap ptg mabuk tambah lg demam batuk selsema ni huhuhuhu sakit seluruh bdn rasanya..btw..TQ ya

Azie said...

>>>LOVE...TQ, :)

HaSue said...

harap2 lepas nih dah kurang ler afternoon sickness tuh.hehee..sue kalo ms pregnant kalo boleh mmg nak skip jer part mabuk2 nih.x kuasa sungguh dbuatnya.tp,bila ngenangkan..ala,bukan slalu.hehe..lagi2 kalo hb trn pdg jadik tkg masak...best2...hihi.cuma sian gak kdg2 tuh..tp pk balik..ala,bukan slalu...hihi..

jaga kesihatan yer... :)
bagus laa amin semangat nak puasa...tahniah amin..puasa penuh sebulan yer.kalo larat..hehe :)

HomeKreation said...

Salam Azie,
Harap cepat2 sembuh sekeluarga. Tahniah dari Along, berkembang ler umat Nabi...hehe. Nanti kena double ler angpow utk Amin sbb puasa ni... Waktu ank kecik2, abah dia bayar RMx/day...hehe bukan bribe tapi nak kasi semangat je. Dh beso2 ni takde ler dah.

phalla said...

hi , your site is good, can we exchange link?
here is my link
http://khmerlovenews.blogspot.com

I hope you can

Best regards,
phalla