Monday, September 28, 2009

Tragedi Raya .....

Tahun ni sambut Syawal biasa2 jer...mgkin kerana diri yg tak berapa nk sihat ni...selera makan pon so so jer..tak tau lah nape..kalu ikutkan Syawal kali ni lah yg meriah sakan..yelah A jer ngan baju raya 5 pasang..2 pasang sedondon, 3 psg bebas..MD pon sama...anak2 lg lah, thn ni murah rejeki..anak2 MD murah ati li kan baju ok sket ler..kasut lagi hemm pendek kata kalu ikutkan mmg meriah ler ...tp A jer yg rasa biasa2 jer smpai tahap TAK BEST sggh huhuhu..

Nak pendekkan citer...Raya ke 5..A anak beranak p Muar utk menziarahi kubur anak sulung A ( Muhammad Azwin Aqashah ) tiap thn A p masa bln puasa..tp thn ni tak sempat p masa bln puasa so p lah raya ke 5 hari tu...
Balik Muar A singgah rmh kakak A kt Spg Rgm tu...beraya jap..then dlm kul 6 tu kami nk blk ler kg A kt Benut sbb mlm tu plan nk blk rmh my PIL kat Pontian plak..
Mcm biasa A dok belakang ngan Aniess..Amin dok dpn ngan MD..kebetulan lah plak hari tu line CELCOM hampehh tak leh guna langsung..so A ngan MD tgh sembang2 psl line celcom ni lah..tetiba jer BANGGGGG....otomatik A rasa dada A nk pecah..tak leh nafas...A tak tau apa yg berlaku..A merintih2 bgtau MD...air mata mengalir tak tahan sakit..sgt2 sakit, MD stopkan keta..dia turun dptkan A kt belakang bukak seat belt A..urut A...masa tu mcm nk pecah dada..rupanya kami xcident..huhuhuhuhu MD sdh hentam org dpn...keta park tepi jln dulu..MD settlekan A..masa tu sakit dada tak leh nafas..sakit pinggang..senak perut sume ada..A takut sgt2..sempat tgk anak2 alhamdulilah depa ok..Amin Aniess pakai seat belt..duduk pon elok jer bersandar..ditakdirkan Aniess dok belakang tp dok tgh mmg ler tercampak ke depan..A tak dpt bygkan kalu Aniess yg kena...MD papah A ke kedai yg berhampiran..ramai org berikan bantuan pd A...A sgt2 berterima kasih pd mereka..MD settlekan ngan org yg dia langgar tu..dlm pd tu MD try call keluarga utk memaklumkan hal A...malangnya line CELCOM mmg hancuss..kebetulan plak family ramai guna line hampehh ni...mmg tak dpt dhubungi..masa tu mmg pasrah saja..try pinjam telefon org pon mmg tak leh...tawakkal je lah
sesungguhnya tuhan mmg maha Pengasih..ditakdirkan saat A berehat di sebuah kedai kat situ..ada jiran sekampung yg mmg mengenali A..dia bertanya keadaan A..dia bgtau ayah A dh tau lum..A bgtau sorang pon tak tau sbb tak dpt nk hubgi...lg pon A mmg tak ingt langsung no tel sapa2..panik agknya, org kg A tu guna line maxis..so dia dpt hubungi makcik A yg tinggal sekampung A suh bgtau ayah A...syukur sgt2, dlm keadaan gini..masih ada yg sudi membantu..jam dh kul 7 mlm..poblem tak settle lg...kul 7.15 adik A dtg...alhamdulilah makcik A telah menyampaikan pesan..sepantas boleh adik A dtg..MD minta adik A bawa A ke hospital melihat keadaan A yg di khuatiri trauma @ apa saja..sbb dada A still sakit nafas masih tersekat2..A ambil keputusan nk p klinik jer...kalu ada pe2 br refer ke hospital...adik A bawa A p klinik berhampiran... anak2 A tinggalkan kat rmh kakak A kt Spg Rgm tu...
Kat klinik biasalah cek...dsbbkan klinik tu xde xray..cek biasa jer..daktor kata mgkin A terkejut..tp A ingat A mmg terhantuk kat seat dpn...ntah mcmana leh tersorong ke dpn pon A tak tau..then scan tgk bb plak..alhamdulilah bb ok..bb ni doktor kata besar..ayoyoyoyo..tak kisahlah janji semua ok..doktor pesan kalu dada lebam..& A mengalami bleeding kena p hspital cpt2..settle semua adik a hntr A blk rmh mak...A tak dpt hubungi MD sbb line still tak ok...hati dh risau mcmanalah suami ku itu..
Ropanya saat A kat klinik mak ngan ayah A p tmpt xcident nk lihat menantu dia tu..then bila MD p balai buat repot..mak ngan ayah terus blk rumah..dia tak tau A kat klinik..kul 11 pm br MD smpai rmh...

ni ropa dpn keta ku yg remuk..mujur leh bawa jalan lg..tp pintu tmpt driver tak leh bukak ler, tak kisah tang keta ni..yg penting kami anak beranak semua selamat...
Ntah mcmana leh xcident...ni kali pertama MD langgar keta org..selalu org ja hentam kami..kali ni kena kami plak huhuhuhu tp tulah kan..dh nk kena mcmana..so lps ni kena berhati2 lg lah..
tnya MD pesal lak leh jd gitu..dia bgtau tetiba ada lalat halang pandangan dia..dia kibas lalat tetiba BANGGG terlanggar..tgk2 lalat tu xde pon dlm keta..hemm ntahlah kan..mmg nk kena..sabar je lahhh....kenalah amek iktibar atas apa yg menimpa..
bergambar kenangan ngan keta yg penyek kata depa...spjg A sakit Amin asik nangis..peluk2 ibu dia ni..dia sgt2 takut kalu ibu dia mati :) ...dia tgk keta..tgk ibu yg sakit dia nangis..dia sgt2 memahami...Aniess masih terlalu kecil nk phm..dia tau kereta penyek jer :)

so skg kami patah kaki..raya2 ni tak merayap mana pon..plan nk p rmh kwn2 yg kat sekitar Pontian tu tak dpt nk p bila dh jd gini...keta dh hntr bengkel..hrp2 dpt siap cpt sbb A nk p keja pon masalah jugak huhuhuhuhuhu

6 comments:

Na Shari said...

Alhamdulillah...Semuanya selamat. Ada hikmah di sebalik semua ni...

Watierman said...

Moga A tabah hadapi dugaan ini...alhamdulillah semuanya selamat!!

hana said...

alhamdulillah selamat semua..

~ Lady ell ~ said...

seriau bila dengar bab2 xciden nih.syukur..yg penting semuanya selamat.kete penyek tu boleh ganti,klau hilang nyawa...uihhh..ngeri nk cakap.syukur2..

ima said...

salam ziarah,
tengok gambar keta accident tu ingat kat keta kami dulu(sama jenis) yg teraccident kat BP.

Sasha said...

Dugaan tu... Syukur Alhamdulillah A selamat walaupun mengalami keperitan yg begitu... Terjadinya musibah utk mengingatkan kita & mendekatkan kita padaNya... bila jadi benda2 begini, Sha pun tersedar dari leka & lena di siang hari...

Bergetar jiwa baca entri A kali ni...